Als u klachten ondervindt die vergelijkbaar zijn met de CTS symptomen, dan is dat erg vervelend. Het kan u belemmeren in uw dagelijkse routines, en het kan pijnlijk zijn. Maar gek genoeg kan het vaak best lang duren voor de juiste diagnose gesteld wordt, en de juiste behandeling ingezet kan worden. Dat komt doordat de CTS symptomen verschillend zijn voor elke patiënt, en ook de mate waarin er klachten zijn kunnen verschillen. Er is echter wel een aantal CTS symptomen die vrijwel iedere patiënt noemt. Zo hebben veel patiënten in de nacht meer last van de CTS symptomen. Vrijwel iedereen klaagt over pijnklachten als een van de CTS symptomen. Van pijn in het handgewricht tot pijn met uitstraling tot in de schouder. Andere veel voorkomende CTS symptomen zijn stijfheid en moeite met het oppakken van spullen, maar ook dat de patiënt spullen uit de handen laat vallen omdat er sprake is van krachtverlies.

Minder bekende CTS symptomen

Er bestaat ook een aantal symptomen van het Carpaal Tunnel Syndroom die niet zo snel herkend worden als behorende tot CTS symptomen. Zo kan het zijn dat handen en vingers doof aanvoelen. Dat kan gepaard gaan met tintelingen – maar dat hoeft niet – zoals wanneer de hand ‘slaapt’. Dit kunnen CTS symptomen zijn, en deze zorgen er ook voor dat het moeilijker is om dingen op te pakken. Het kan ook zijn dat andere CTS symptomen ontbreken, maar dat er slechts sprake is van deze tinteling in de huid, rondom het kwetsbare gebied. Andere minder bekende CTS symptomen zijn warme of juist koude handen, het gevoel van elektrische schokjes in de handen en de vingers, en de neiging om met de handen te wapperen.

Zijn er risicoberoepen te benoemen waar CTS symptomen zich vaker voordoen?

Zeker wel zijn er bepaalde beroepen waar de CTS symptomen vaker voorkomen. Het soort werk dat deze beroepsgroepen uitvoeren bestaat veelal uit herhalende bewegingen met arm, pols en hand. De meest bekende beroepsgroepen waar CTS symptomen vaak optreden zijn administratief medewerkers die hele dagen computerwerk verrichten, maar ook kassières en kappers. Minder bekend zijn de bouwvakkers, en dan met name stukadoors en schilders. Maar ook vrouwen die in verwachting zijn kunnen CTS symptomen vertonen. Dat komt omdat de klachten ontstaan door vochtophoping, wat een veelvoorkomende bijkomstigheid van de zwangerschap is. Als u tot een van deze beroepsgroepen behoord bent u dus gewaarschuwd.

Bent u voldoende geïnformeerd over de symptomen van CTS? Als u meer wilt weten, klik dan op een van de onderstaande links: